Historie

Geschiedenis

Ontstaan

In de aanloop naar de vorige eeuwwisseling waren er Terwoldenaren die naar muzikale evenementen in de buurt gingen. Ze wisselden er nieuwtjes uit en luisterden naar muziek. Dit muziekvirus nam men mee naar Terwolde. Zo werd het idee geboren om ook in Terwolde iets te proberen. 


De officiële oprichting van de vereniging vond plaats op 15 november 1900 in Café “De Klok” in Terwolde. Onder leiding van meester Schulting, zag Ons Genoegen voor het eerst het licht. De heer Servatius, die op de Matanze woonde, zorgde er middels een gift mede voor dat de vereniging kon worden op gericht. Het eerste publiekelijke optreden, op 6 september 1901, was dan ook een serenade op de Matanze.


Vele jubilea werden gevierd en tijdens het 50-jarig jubileum werd er zelfs een film gemaakt van de muziekvereniging. Tevens zijn er twee LP’s gemaakt met optredens van “Ons Genoegen” ter gelegenheid van het 80 en 85-jarig jubileum van de vereniging. In de video hiernaast is één van de opnames van de LP uit 1980 te horen.



Het eeuwfeest van Ons Genoegen in 2000 is groots gevierd. In dit jaar is ook het jubileumboek getiteld 100 jaar Ons Genoegen uitgebracht en is Ons Genoegen onderscheiden met de koninklijke erepenning van de KNFM.

Slagwerkgroep

De eerste jaren van het bestaan van de vereniging beschikte Ons Genoegen niet over een slagwerkgroep. Pas in 1955 werd de toenmalige drumband opgericht. De animo voor de drumband was zeer groot. Er werd gestart met een groep van 25 leden. Aan noten lezen deed men toen nog niet. Sinds de leden het notenschrift hebben leren lezen en het instrumentarium werd uitgebreid is de naam veranderd in slagwerkgroep.

Graapendaelers

Op 25 juni 1955 werd het dweilorkest De Graapendaelers opgericht, toen nog een boerenkapel als. Een tiental leden kwam tot de conclusie dat het wel iets voor muziekvereniging Ons Genoegen zou zijn om net als vele andere muziekverenigingen een boerenkapel op te richten. 


Helaas is die boerenkapel rond de eeuwwisseling gestopt, maar in 2010 werd er door een aantal jeugdigen voorgesteld aan het bestuur van Ons Genoegen of zij vanuit de vereniging een dweilorkest mochten oprichten, om als vereniging ook popmuziek aan de dag te leggen. Het bestuur ging hier natuurlijk mee akkoord, waarna gelijk werd begonnen met rondvragen wie er mee wilden doen. Een aantal leden van de fanfare reageerden hier enthousiast op en er was genoeg animo om het dweilorkest op te richten.


Een gebied ten noorden van Terwolde heette vroeger het Grapendaal. Wanneer je van Terwolde naar Welsum rijdt, kom je nog steeds een straat tegen die de Grapendaalseweg heet. De leden van de kapel vonden dit een mooie naam voor de boerenkapel. Vandaar dat wij ons De Graapendaelers noemden. Ook na de her-oprichting bleven wij onszelf De Graapendaelers noemen.

Share by: