De muziektent is gebouwd tussen 1954 en 1955 en staat in het plantsoen tegenover het MFA aan de Vaassenseweg 3a in Terwolde. Het is een prachtig podium voor verschillende doeleinden. Over de bouw is goed nagedacht: het is zo gebouwd dat het geluid versterkt wordt over het gehele plantsoen.
Hoewel gemeente Voorst de eigenaar van de muziektent is, ligt het beheer nog altijd bij onze muziekvereniging. De aanwezige stroomvoorziening is van de Kermis Terwolde. Als je de muziektent wil reserveren voor jouw concert, evenement of uitvoering, stuur dan een mailtje naar info@onsgenoegenterwolde.nl. Wij zullen dan verder contact met je opnemen.
Let op: Wij gaan niet over het aanvragen van een evenementenvergunning.
De muziektent is momenteel gereserveerd op de volgende data:
Rond het jaar 1951 gaf de toenmalige politieagent A. Lammers (een echte muziekliefhebber) de eerste aanzet tot het bouwen van de muziektent. Hij wordt als de eigenlijke oprichter genoemd voor de commissie die destijds de bouw van de muziektent organiseerde. De commissie bestond uit bestuursleden van het Plaatselijk Belang, zangvereniging Eendracht, en muziekvereniging Ons Genoegen.
Er is een bazaar georganiseerd, waar ongeveer ƒ3.000,- opgehaald werd. En daar moesten ze het mee doen! Een architect uit Twello heeft belangeloos een ontwerp gemaakt en veel bedrijven hebben hun medewerking verleend. Met volle medewerking van de gemeente Voorst werd er een plek gevonden; de plek waar de muziektent nu nog steeds staat.
Tijdens de opening in 1955 werd er door veel sprekers respect uitgesproken voor de eensgezindheid in Terwolde, en werd er veel aandacht geschonken aan alle vrijwillige bijdrage en medewerking van bedrijven. Als zij niet geheel belangeloos hun hulp hadden gegeven, was de muziektent niet van de grond gekomen. Met alleen ƒ3.000,- was het niet mogelijk geweest.
De muziektent is uniek en heeft een super goede akoestiek. Veel muziekverenigingen en gemeentebesturen informeerden naar het bouwplan en kwamen zelfs kijken. Ook werd de tekening opgevraagd voor eventuele bouw in andere gemeenten.
Al langere tijd was het onderhoud van de muziektent onderwerp van gesprek binnen de muziekvereniging. In het jubileumboek uit 2000 staat beschreven “Het onderhoud heeft wel eens te wensen overgelaten. De vereniging is dank verschuldigd aan de ondernemers die materialen beschikbaar stellen als er groot onderhoud moet plaatsvinden. Het is voor een muziekvereniging haast niet op te brengen materialen zelf te kopen”.
Er waren steeds kleine renovaties, maar groot onderhoud kregen we niet voor elkaar. Rond 2018 beseften we ons dat uitstellen echt niet meer mogelijk was. De muziektent begon echt te vervallen, maar als vereniging konden we de renovaties niet meer betalen met de financiële middelen die we zelf hadden. Daar zouden we als vereniging aan onderdoor gaan.
We besloten om een Mega Muziek Marathon (MMM) van 12 uur lang te houden, om geld in te zamelen voor de renovatie. Er werd een speciale commissie opgestart om de MMM te organiseren. Maar toen we tijdens de voorbereidingen inzichtelijk maakten wat de renovatie daadwerkelijk zou gaan kosten, kwamen we er al snel achter dat de opbrengsten van de MMM dit nooit kunnen dragen.
Vanuit die MMM commissie stonden Connie van Mourik en Jos Bosch op om zich hard te maken voor de volledige renovatie. Er moest iets groots gebeuren, dus zij begonnen met Omdenken. Uiteindelijk vormden zij samen de projectgroep ‘Behoud Renovatie Muziektent’ die als onafhankelijke commissie functioneerde (dus niet vanuit de muziekvereniging), juist om een renovatie dóór en vóór het hele dorp te faciliteren.
Zij kwamen tot het idee om een heel traject op te starten met verschillende acties en evenementen, waarbij de MMM slechts het startschot van de renovatie zou worden. Met dit plan hebben zij het bestuur van Ons Genoegen opgezocht en het plan werd natuurlijk goedgekeurd. In die bijeenkomst kwamen we ook tot de conclusie dat we een breed draagvlak nodig hebben dan alleen de projectgroep en de muziekvereniging. Daarom is er een ‘comité van aanbeveling’ samengesteld uit verenigingen uit Terwolde.
De steentjes werden hét symbool van de actie. Voor € 5 kon men een sleutelhanger in de vorm van een baksteen met ons logo erop kopen en zo zijn/haar steentje letterlijk bijdragen. Ook werden de Molen BBQ en het Belevingsconcert georganiseerd en werden er jaarkalenders verkocht met grappige verenigingsfoto's.
Na deze acties konden we dan eindelijk beginnen met de renovatie van de muziektent. Tijdens de renovatie is er ook contact met de gemeente gezocht over een overname, omdat wij als muziekvereniging simpelweg niet in staat zijn om de muziektent te waarborgen voor de toekomst i.v.m. onderhoudsverplichtingen. We zijn blij dat de gemeente dit gaat overnemen door op papier eigenaar te zijn/worden. Ook zijn we blij dat we wel het beheer mogen blijven doen.
Connie en Jos hebben vanuit de projectgroep de verbinding opgezocht, omdat de muziektent onderdeel van Terwolde is. Maar uiteindelijk hebben we dit samen gedaan. De geschiedenis herhaalt zich: Net als tijdens de bouw, heeft heel Terwolde zich verenigd. Ondernemers, inwoners, verenigingsmensen en vrijwilligers hebben zich ingezet om met weinig middelen toch een volwaardige muziektent te behouden in het dorp.